top of page

Velikonoce bez pomlázky

Čokoláda na svátečním stole, čokoláda ve velikonočním balíčku, čokoláda v trávě. Prostě čokoláda, kam se podíváš - tak to jsou belgické Velikonoce. V zemi pralinek to snad ani nejde jinak!




Koledníky s pomlázkou tu nečekejte, z belgických Velikonoc vás zadnice bolet nebude. Místo toho si připravte košík a jdou se sbírat vajíčka. Do kurníku? Ale kdepak, do zahrady! Na Velikonoční neděli schovávají rodiče čokoládová vajíčka různě po zahradě a děti je pak s jásotem hledají. Při honbě za vajíčky na ně občas z úkrytu vykoukne zajíček. Co na tom, že už dávno nepatříme do skupiny ´dětí´.... já jedno nosím v bříšku a to si čokoládu zaslouží. Některá vajíčka jsme našli hned, některá byla pekelně schovaná (ale to by z fotek nic nebylo, kdybych fotila jen místa, kde jsou vajíčka důkladně schovaná).




A kde se tyto vajíčka na zahradě berou? Zvony je přeci přinášejí z Říma. Stejně jako u nás uslyšíte zvony v Belgii na Zelený čtvrtek naposledy, poté odlétají do Říma, odkud se vracejí až na Velikonoční neděli. Přinášejí čokoládová vajíčka, která po cestě utrousí právě do zahrad. Sobotu tak podle nepřítomných zvonů nazývají Tichou sobotou (Stille Zaterdag) a bílým nazývají naopak čtvrtek (Witte Donderdag), kdy se všechny kříže zakrývají bílou látkou.


Malované kraslice či barvená vajíčka najdete v Belgii málokde. Nikdo z Belgičanů, které znám, vajíčka nebarví. Já musím miminko učit českým tradicím už od mala, takže jsem pár vajíček obarvila. Poprvé jsem vyzkoušela přírodní barviva. Pokus s kurkumou dopadl celkem dobře, vajíčka jsou spíše oranžovohnědá než žlutá, ale mají krásnou jednolitou barvu. Naopak v nálevu z červené řepy mi vajíčka nechytla vůbec. Do příštího roku to zkusím vypilovat.




Jogi je mým jediným koledníkem, takže je vám jasné, kdo bude mít příští dny vajíčkovou pomazánku k snídani. Já totiž uschnutí riskovat nehodlám a Jogi tak každoročně roztomile odříkává ´hody, hody doprovody´. Jak vidíte české a belgické Velikonoce se dají krásně kombinovat - dnes jsme si nasbírali vajíčka a zítra se tím jedním koledníkem ráda nechám vyšlehat.



Ať už uznáváte tradice jakkékoliv, přeji Vám krásné prožití Velikonočních svátků!


bottom of page