top of page

8. měsíc - nástup na mateřskou?

Začínám 8. měsíc – měsíc, kdy se v ČR odchází na mateřskou dovolenou. Ideální příležitost popsat vám mateřskou dovolenou v Belgii.

Jsem zvědavá, jaké ve vás tento článek vyvolá pocity! Věřím, že si většina z vás řekne, jaké máte vy maminky v ČR štěstí, že můžete být s prťaty doma tak dlouho. Protože teď čtěte pozorně:

Mateřská dovolená v Belgii je pouze 15 týdnů a rodičovská dovolená 4 měsíce!!!


Dokážete si představit dát sedmiměsíční miminko do jeslí? Že ne? Tak to asi nepochopíte 90% Belgičanek, které si vybírají pouze 15 týdnů mateřské a rodičovskou si šetří na později. Rodičovskou je možné vybrat několika způsoby až do 12ti let věku dítěte. Ale o tom až za chvíli...


Z 15ti týdnů mateřské si můžete před termínem porodu vybrat 1-6 týdnů. Nastoupit na mateřskou musíte minimálně týden před termínem (takže vám po porodu zbývá 14 týdnů).

Pokud porodíte některý den v tom posledním týdnu před termínem, tak se automaticky začne počítat 14 týdnů od porodu a zbylé dny ztratíte. Pokud naopak budete přenášet, tak už se vám dny odečítají z těch zbylých 14ti týdnů. V práci už to fakt nedáváte a chcete nastoupit na mateřskou dříve? Můžete… a to až 6 týdnů předem. Ale pozor, tyto týdny se vám už počítají z mateřské. Takže 6 týdnů před znamená pouhých 9 týdnů po!

Není divu, že se každý snaží v práci vydržet co nejdéle, popřípadě si vezme dovolenou. Já mám také v plánu pracovat až do 8.7. (termín porodu 18.7.) Pokud to z nějakých důvodů nebudu zvládat (trochu se bojím 50ti minutové jízdy autem do práce), vezmu si dovolenou, kterou si šetřím na období po mateřské.

Jo a čekáte, že s dvojčaty se vám mateřská zdvojnásobí? Omyl, prodlužuje se pouze na 19 týdnů!


S rodičovskou je možné si trochu pohrát. Čtyři měsíce je možné vybírat několika způsoby až

do 12ti let věku dítěte: - vzít si všechny 4 měsíce najednou - vzít si 1 měsíc v kuse jeden rok, další měsíc o pár let později atd... - pracovat 8 měsíců na poloviční úvazek - pracovat 20 měsíců na 4/5 úvazek


Tyto možnosti se dají kombinovat. Můžete se vzít třeba měsíc v kuse hned po mateřské a zbylé tři měsíce si schovat na později a pracovat tak jen pár dní v týdnu. Tento způsob praktikuje většina Belgičanek - šetří si rodičovskou na školní léta, aby mohly děti vyzvedávat ze školy. Volný den si většinou vybírají ve středu, kdy je škola jen do 12hod (ostatní dny do 16h - i pro ty nejmenší - článek o tom zas ale někdy jindy).

Mně osobně toto přijde zbytečné, myslím si, že malé miminko potřebuje maminku více než školák a plánuji si tak vzít si rodičovskou v kuse hned po mateřské.

Když řeknu Belgičankám, že mám v plánu zůstat doma osm měsíců, tak jen nechápavě kroutí hlavou, proč tak dlouho "vždyť je to přeci příjemné být v práci mezi lidma a nechat někoho jiného ať se stará". No možná to je pro ně doma trochu nuda - nikdo přes den neorganizuje žádné kroužky jako v ČR, maminky s kočárky ve všední dny ve městě nepotkáte, takže se s miminkem musí zabavit samy a toho se asi většina z nich bojí!


Mně i těch 8 měsíců přijde zatraceně málo a bojím se, že jakmile dám děti do jeslí, přijdu o mnohá PRVENSTVÍ v jejich životě. Je mi jasné, že s prvním lezením, sezením, krůčkami a slovy nebudou čekat na večery a víkendy až budou s námi.



bottom of page