top of page

Paní na hlídání...

Tak jsme konečně po 10ti měsících od registrace dostali místo v jeslích, přesněji u paní na hlídání!

Z mých článků již víte, že mateřská dovolená v Belgii trvá 15 týdnů a rodičovská 4 měsíce. Děti jdou do školky až v 2,5 letech, takže si každý dokáže spočítat, že je potřeba miminko ještě přibližně na dva roky někam ¨udat¨. A jaké možnosti tedy belgičtí rodiče mají?

- zažádat o ´přerušení pracovní činnosti z důvodu starání se o dítě´ a pobýt doma ještě 12 měsíců (případně pracovat 2 roky na poloviční úvazek či 60 měsíců na 4/5 úvazek). Příspěvek od státu je ale minimální, proto této možnosti využívá málokdo.

- svěřit miminko do péče prarodičů - se současným věkem odchodu do důchodu však tuto možnost mnoho rodičů nemá.

- dát miminko do jeslí - stejná forma jako v ČR - v prostředí podobné školkám se stará několik učitelek o větší počet dětí společně. Jesle mohou být buď soukromé (sami si určují výši školného) či státní (výše školného je počítána podle přijmu rodičů).

- dát miminko k paní na hlídání (takzvané onthaalmoeder) - prakticky kdokoliv (samozřejmě na základě splnění několika podmínek) si u sebe doma může zřídit ¨jesličky¨ a hlídat až osm dětí. Paní na hlídání si sama určuje otevírací dobu, otevírací dny (většina má ve středy zavřeno). Program dne a jídlo připravuje zcela sama. Místo na hraní je většinou zřízeno v obýváku, takže jde o velmi rodinou atmosféru. Většina onthaalmoeders pracuje pod státní organizací a výše ¨školného¨ je tak počítána podle příjmu rodičů. V praxi rodiče rádi kombinují. Většina Belgičanek co znám osobně nastoupily do práce hned po mateřské (když byly tedy miminku 3 měsíce) a rodičovskou si vybírají ve formě částečného úvazku v práci (8 měsíců na poloviční úvazek či 20 měsíců na 4/5 úvazek). Jsou například jeden den v týdnu s miminkem doma, jeden den si mimi bere prarodič a tři dny chodí do jeslí. Aupair systém není v Belgii moc rozšířený a spíše ho můžeme vidět u rodin cizinců, zejména v Bruselu.

I přesto, že se Belgičanky vrací brzo do práce, tak sehnat jesličky či paní na hlídání je velmi složitý proces. Místa bývají na několik měsíců (někde i roky) dopředu obsazená. Když jsme se v lednu registrovali, bylo před námi 70 uchazečů a podle odhadů jsme měli ještě před létem dostat místo. V tu chvíli jsme se mohli přihlásit do jakékoliv soukromé školky, kde měli od února 2017 volno, zaplatit zálohu a mít tak místo jisté. My jsme ale doufali, že se dostaneme k paní ve vedlejší ulici, o které jsme slyšeli samé chvály. A i když jsme ji osobně kontaktovali, tak ona nám nemohla nic přislíbit dokud na nás nepřijde řada. Mezitím ale jsou místa u ní obsazená žadateli před námi a nám byla přidělena paní ve vedlejší vesnici. Celý systém je mírně komplikovaný a potřeboval by menší úpravy, ale detaily vás zatěžovat nebudu. Každopádně pro zajímavost - v tuto chvíli je v místních jesličkách volné místo až od ledna 2018!

Když jsem v týdnu navštívila paní, která nám má Lenny hlídat, byla jsem trochu v rozpacích. Dokážete si asi představit jak to vypadá, když osm dětí běhá v jednom obýváku - v místnosti, která slouží jak na hraní, na jídlo, na přebalování, tak i na spaní (děti do 6měsíců musí spát pod dohledem). Odcházela jsem s brekem a opakovala, že zůstanu doma a Lenny do takového prostředí nedám. Nakonec mi nezbylo než místo přijmout a doufat, že se třeba do února situace nějak pozmění (najdu práci na poloviční úvazek, vyhraju v loterii, dojde k prodloužení rodičovské na 10 let atd) a já budu moci být s Lenny doma déle.


Však ono to nějak dopadne! Zatím si užívám každého momentu doma a na únor 2017 nepomýšlím.


A na závěr přidávám tématické foto ¨jak hlídá tříměsíční miminko belgický dědeček¨

Prý byla moc spokojená...no jak by ne...tolik blikajících světýlek, to je přece lepší než hračky :-)






bottom of page